Вижте черния списък на продуктите на българския пазар, които съдържат вредни съставки

Вижте черния списък на продуктите на българския пазар, които съдържат вредни съставки

Двайсетина световни производители на храни ни тровят с генно-модифицирани организми (ГМО). Това стана ясно от публикувания преди дни списък на продукти от руския клон на „Грийнпийс“.

„Черният списък“ на производителите на храни от ГМО-та показва, че голяма част от световните производители използват вредните вещества с цел овкусяване, оцветяване или опресняване на продуктите.

Вижте списъка с продуктите, които се продават почти във всеки магазин или хипермаркет в България. В същото време част от продуктите се произвеждат у нас, а другите се внасят от страните на Европейския съюз (ЕС) и получават български опаковки и етикети. В списъка засега е само една от веригите за бързо хранене и тя е очаквано “Макдоналдс”. Неслучайно в някои страни в Азия и Латинска Америка веригите им вече се забраняват със закон.

Списъкът може да се допълни с проверените миналата година от Европейския съюз (ЕС) производители, чиито продукти за страните от новите страни-членки и за цялата Източна Европа са с доказано по-ниско качество на съставките. Например, Coca-Cola Co. бе хваната в това, че вместо захар използва вредната глюкоза, която е причина за затлъстяване. В списъка попaднаха и такива продукти като кафе Jacobs, подправките Kotanyi и др.

Междувременно, голяма част от медиите в Източна Европа са принудени да премълчават фактите за вредните добавки и публикуваните резултати от проучванията поради факта, че същите производители често се явяват и водещи рекламодатели, особено що касае тв ефир.

Контролът също не е ефективен. Вчера директорът на Агенцията по безопасност на храните към Министерството на земеделието и храните Йордан Войнов призна, че подкотролната му институция не може да следи качеството на предлаганите във веригите продукти, а само дали са пресни и отговарят на условията за съхранение и продажба.

1 Snickers – шоколадов десерт
2 Campbell – супи
3 Uncle Bens – ориз, кетчуп
4 Lipton – чай
5 Mars – шоколадов десерт
6 Twix – шоколадов десерт
7 Cadbury – шоколад, какао
8 Ferrero – десерти
9 Nestle шоколад
10 Nestle – напитка Nesquik
11 Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley – безалкохолни
12 Pepsi – безалкохолно
13 7-Up – безалкохолно
14 Heinz – кетчупи, майонези, сосове
15 Nestle – детски храни
16 McDonald’s – верига ресторанти бързо хранене
17 Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе, детски храни
18 Unilever – детски храни

Greenpeace

gefreebc.files

pik.bg

За MAG MEDIA

ПР, РЕКЛАМА, ИЗГРАЖДАНЕ НА ЦЯЛОСТЕН ОБЩЕСТВЕН ОБРАЗ, АТРАКТИВНИ РЕШЕНИЯ ЗА ВАШИЯ БИЗНЕС, ВРЪЗКИ С ИНСТИТУЦИИТЕ, МАРКЕТИНГ, УПРАВЛЕНИЕ НА КРИЗИ, ДИЗАЙН И РЕАЛИЗИРАНЕ НА ИНТЕРНЕТ САЙТ, ЛОГО, РЕКЛАМНИ КЛИПОВЕ И МАТЕРИАЛИ, ВСИЧКО ЗА ВАШИТЕ СЪБИТИЯ! ПУБЛИЧНО ГОВОРЕНЕ! Ние сме екип от журналисти, приятели и съмишленици! Решихме да се съберем и заедно да случваме добрите практики! Проектите, по които работим, приемаме за наши каузи. Обединява ни идеята да видим България просперираща, спокойна и красива! Ако и Вие искате това - присъединете се към нас! Бъдете наши партньори и приятели!

Един отговор »

  1. Peter Sabev каза:

    Както казваше един приятел – и ти си прав, ама и така не е… Ето моето мнение за това какво пише реално в „черния“ списък с „отровните“ храни на Грийнпийс: http://www.peter.and.bilyana.net/2013/11/04/spisak-s-otrovni-hrani-greenpeace/

  2. Списъкът е публикувам от Грийнпийс Канада преди 3 години и обхваща рисърч за тамошния пазар, не съм сигурен, че е актуален, акто и дали важи за България.

    • MAG MEDIA каза:

      Фирмите са същите като на нашия пазар. За съжаление по наша информация за 3 години нещата са станали още по-зле.

  3. furko furkov каза:

    Казана дума – хвърлен камък. Ако може сам да си отговоря!
    Списък има и статията е вярна, въпреки че не е точно черен списък, а e по-скоро съветник.

    Click to access greenpeace-shoppers_guide.pdf

    Съжалявам за прибързания коментар!

    П.П.
    Все още смятам обаче, че статията е неграмотно написана.

  4. furko furkov каза:

    Изключително неграмотно написана статия. Не е структурирана, няма линкове към източници, няма автор. Самите Green Peace изобщо не са пускали такъв списък, а само споменават за някакви лабораторни тестове. В интернет е пълно с мошенници пишещи изсмукани от пръстите си статии, които злоупотребяват с големи имена, като GreenPeaceно в случая, само за да получат някакво внимание или по-лошо, за пари. Жалко е, че е пълно с прости хора, които им вярват без дори да проверят фактите.
    …що ли си губя времето?

  5. Mia каза:

    Тъжно ми става като чета всички ужаси в храните, но пък така съзнателно пропускам доста неща, когато отида в магазина. Няма как да избягаме от света в който живеем, но поне можем да яден по-малко боклуци. Благодаря за тази информация.

  6. Iskra каза:

    Не спираме да се храним, а избираме здравословна алтернатива – банани и фурми (с високо съдържание на естествени феромони – хормони на щастието), стафиди (сушени плодове изобщо) и мед вместо сладкиши, ядки за набава на протеини, студен чай от пресни или сушени билки и подправки, плодови шейкове и прясно изцедени сокове вместо газирани напитки… Всеки от изброените вредни продукти има множество алтернативи, които превръщат кулинарията в невероятно забавление! Повечето естествени продукти са по джоба на повечето хора – въпрос на навик, осведоменост, приоритизиране, организация за спестяване на време при приготовлението. И е гарантирано, че децата ни, ако ги храним така, ще се пристрастят към естествените и вкусни храни не заради съдържанието на МНГ (моно-натриев глутамат – MSG, който присъства почти без изключение във всички от изброените храни, може би без газираните напитки), а заради забавлението при приготвянето, получаваната жива енергия и прекрасния вкус! А здравите деца порастват и се превръщат в здрави и грамотни възрастни.

  7. HH каза:

    Много интересно, как кетчуп Хейнз от 7 лв. които е със захар е ужасно вреден, а кетчупи от по 1 лв (същата разфасовка) с всякакви консерванти, оцветители, овкусители са по-полезни??

  8. rumito каза:

    Гласувам с две ръце за забраната на отровни продукти и изделия на хранителната промишленост. Моя позната казва за нея ОТРОВИТЕЛНА ПРОМИШЛЕНОСТ. Аз лично се спасявам, като пия Алое Вера на Forever Living Produkts. То има АНТИтоксично, антибактериално итн действие.

  9. Стоичков каза:

    Естествено, нищо не става ясно от тази „новина“. Първо се говори за ГМО, после за „овкусяване, оцветяване или опресняване“. Не става яско за кои вредни вещества става въпрос. НЕ става ясно защо тези марки, а не много други. С една дума – отново иде реч за корпоративни и интереси и някаква лични войни и препирни между „Грийнпийс“ и големите корпорации. В тези войни, ние потребителите сме между чука и наковалнята.

  10. Monsanto каза:

    Забравили сте да добавите производителите на колбаси/всичките/. Продуктите на Белла България – кренвиршите особено са много по-опасни от Макдоналдс.
    Всички вафли и шоколадови десерти са толкова вредни колкото Марс и Сникерс.
    В козунаците, които си купуваме по Великден има подсладители и т.н.
    Натуралните сокове не са натурални, киселото мляко, сиренето и кашкавала в 95% от случаите са менте.

  11. В Америка пък със закон е забранено ГМО продуктите да се маркират по какъвто и да било начин, защото над 90% от храната там е такава. Дори искат да не маркират месото продавано от животни клонинги, така че нещата са много по-зле дори отколкото си мислим. И няма държава, която да забрани Макдоналдс и прочие, от хората зависи с какво избират да се хранят. Аз лично такива боклуци не ям. Алтернативите са далеч по-вкусни, особено домашно приготвените. 🙂

  12. ГМО не са храни с оцветители или добавки.
    ГМО са храни модифицирани за издържливост, без промяна на качествения им състав. Храните ГМО се тестват три пъти повече лабораторно преди излизане на пазара – на всяка партида, за разлика от класическите продукти за които почти няма контрол. Създателя на ГМО технологията е получил Нобелова нграда за мир. Извадете си главите от пясъка. Проверявайте си информацията.

    Фактите описани в статията са мъгляви и доста стари като фактология.

  13. Georgi каза:

    Коментара „вместо захар използва вредната глюкоза, която е причина за затлъстяване“ ме кара да се откажа от живота. Лошото е,че тези статии се пишат от хора които очевидно не знаят как да ползват дори Уикипедия, а народа им вярва.
    За сведение: в организма на човека захарта (захароза) се разгражда до глюкоза и фруктоза. Нито едно от тези съединения не причинява затлъстяване, рак, мутации или порастване на нова глава/крак или други фантазии. Стига тези вещества да се приемат в разумни количества. Аналогично на тази статия (неподкрепена с дори един разумен източник), бих посъветвал автора да не пие вода…чувал съм,че хората се давят от нея.

  14. Бат Баян каза:

    Грийнпийс доста преувеличават някои неща.
    Специално за този списък, който са дали съм абсолютно съгласен.
    Но да не забравяме, че „зелените“ отдавна не са независима организация а биват купувани за да викат само срещу определени търговски субекти.
    Грийнпийс са станали част от хранителната верига на нелоялната конкуренция и нечестните практики затова не се плашете толкова много.
    Завистта не се среща по дърветата а при хората.

  15. Spasov каза:

    Българските заместители на гореизброените продукти за съжаление са още по отровни и некачествени.

  16. Jazz каза:

    Може ли линк към оригинала ?

  17. Gabata каза:

    Моля, моля, да не би пък в чужбина да не ги продават тези продукти. Това е списък с международни компании. В Америка например, Американската здравна организация, която се счита за контролен орган, здраво настъпи веригите за бързо хранене, защото в тях се хранят много деца, а няма никакъв избор от здравословни храни. Сега в много от тях се предлагат пресни плодови салати, супи (да супи), овесени ядки и други вкусни и здравословни неща. НО, нищо от останалите храни, като чийзбургери с тонове бекон, преработено американско сирене, в което ме съмнява, че има мляко, картофи, които не стареят, донъти, не са премахнати, а са с дори още по- намалени цени и хората ги купуват, защото кризата е повсеместна и избират онова, което ще ги засити за по-малко пари, а не здравословните плодове и овесени ядки. Всички безалкохолни напитки се предлагат с ре-фил, което значи, че купуваш размер чаша и можеш да си пълниш чашата от сифона, колкото пъти си поискаш. Хората имат избор, но продажбите на базата на вземи 3 на цената на 2, предлагани от големите търговски марки храни убиват малките производители на здравословни храни. И пак, хората принудени от нуждата, купуват „3 на цената на 2“ и цялото общество затъва от лой. Това е просперитета на Америка, Европа, а и България. Какво гражданско общество какви 5 лева…

  18. illuminati каза:

    адски много ме кефи как цитираните източни са точно нула! ето това е истинска псевдонаука в действие. подхранваме страховете на хората, без да цитираме и ЕДИН ДОСТОВЕРЕН НАУЧЕН ИЗТОЧНИК! Опа, забравих. Науката е част от глобалната рептилна конспирация за контрол на хората. Пфу, как можах…

  19. Phenotype001 каза:

    Ще ми ядете кура, тогава!

  20. асдф каза:

    Това са пълни глупости, няма нищо такова излизало от Greenpeace.org … стига сте публикували глупости без да посочвате източник …

  21. grafinkogrdnk каза:

    много общ тоя списък. по какво се различава майонеза краси от найнц? чипсът на другите производители добър ли е? защо няма подробности кое е проблемното вещество във всяка от тези храни?

  22. Силвия каза:

    Ами аз предлагам да легнем и да умрем , защото и въздуха който дишаме не е полезен!!!

  23. MAG MEDIA каза:

    И ние сме притеснени, защото това е израждане! Престъпление спрямо хората! Но винаги си повтаряме, че бабите и дядовците ни не са яли вафли, шоколади, чипсове и не са пили кока кола, швепсове и т.н., пък са били ХОРА, при това ЗДРАВИ! България е известна в началото на 20-ти век с най-много столетници в Европа! Благодарим ви за подкрепата! Ще продължим да следим и да ви информираме, защото когато човек знае, може да се предпази! Поздрави от целият ни екип!

    • Без име каза:

      Ами то да живееш до 100 в България си е наказание… Не знаех, че към това се стремим… 😀

  24. M.L каза:

    Съгласна съм. Но четейки този списък смятам, че могат да се прибавят още стотици , ако не и повече производители на подобни стоки. Какво правим от тук на татък? Спираме да се храним или …. нямам думи . Добре , присъединявам се към Вас и от тук на татък? Нещо ме притеснява….

  25. Miglena Petkova каза:

    Дано всичките ги забранят със закон и у нас. Гласувам с две ръце „ЗА“.

    • Anonimen каза:

      Няма кой да ги забрани, защото на тези, от които зависи забраната са им платили подобаващо, за да мълчат. Тях не ги интересува какво става с българския народ, защото семействата им са в чужбина, където има закони и гражданско общество.

      • Me каза:

        Абе хора вие чувате ли се, в чужбина това са най-масовите и разпространени марки. Според грийнпийс трябва да ядем корени и да живеем в гората, голи.

      • Dido каза:

        Искаш да кажеш че в държави кадето има закони и гражданско общество няма сникърс кола и хайнц .

      • Димитър каза:

        Не виждаш ли, че този черен списък е САМО от страни „където има закони и гражданско общество“.

Вашият коментар