Изкуствените зъби изглеждат досущ като истинските, имат усещане за болка и могат спокойно да дъвчат храна. За целите на изследването си японските учени са използвали мишки, но дават заявка, че след време това може да помогне и на хора, които са изгубили зъбите си заради загниване или нараняване. Изследователите използвали силата на стволовите клетки, които имат потенциала да участват в създаването на която и да е част на човешкото тяло, за да направят изкуствените зъби. Те смесили два вида стволови клетки, които били отгледани в лабораторни условия и поставени в смес от химикали и витамини.

След пет дни се формирали малки „зъбни пъпки“. След това новосъздаденият зъб бил поставен в пластмасова капсула и имплантиран дълбоко в тялото на мишката, където през следващите 60 дни се превърнал в напълно оформен зъб. Поставянето му в тялото гарантирало, че той ще има достъп до киселините и химикалите, от които се нуждае, за да се развие по-нататък.

След като се оформил напълно, зъбът бил изваден от капсулата и трансплантиран дълбоко в челюстната кост на мишката. Шест седмици по-късно той се слял с костта. Изкуственият зъб имал всички компоненти на естествения, включително емайл, коронка и корен, както и свързващи фибри, за да се закрепи здраво за костта.

В предишно изследване учените от университета в Токио трансплантирали зъбни пъпки на мишки и чакали да избият над венците. Но като се има предвид колко бавно растат човешките зъби, те смятат, че трансплантирането на напълно оформени зъби ще е много по-практично. Учените се надяват, че изследването им е стъпка към развитието на нови човешки органи, създадени от собствените клетки на пациента.

от БГНЕС

За MAG MEDIA

ПР, РЕКЛАМА, ИЗГРАЖДАНЕ НА ЦЯЛОСТЕН ОБЩЕСТВЕН ОБРАЗ, АТРАКТИВНИ РЕШЕНИЯ ЗА ВАШИЯ БИЗНЕС, ВРЪЗКИ С ИНСТИТУЦИИТЕ, МАРКЕТИНГ, УПРАВЛЕНИЕ НА КРИЗИ, ДИЗАЙН И РЕАЛИЗИРАНЕ НА ИНТЕРНЕТ САЙТ, ЛОГО, РЕКЛАМНИ КЛИПОВЕ И МАТЕРИАЛИ, ВСИЧКО ЗА ВАШИТЕ СЪБИТИЯ! ПУБЛИЧНО ГОВОРЕНЕ! Ние сме екип от журналисти, приятели и съмишленици! Решихме да се съберем и заедно да случваме добрите практики! Проектите, по които работим, приемаме за наши каузи. Обединява ни идеята да видим България просперираща, спокойна и красива! Ако и Вие искате това - присъединете се към нас! Бъдете наши партньори и приятели!

Вашият коментар