Опра Уинфри е обявена за най-богатия афроамериканец на 20 век и единствения в света черен милиардер. Родена е на 29 януари 1954 г. в градчето Косцюшкощата Мисисипи. В кръщелното й свидетелство  е записано името Орпа, но по-късно, за по-благозвучно, тя го променя на Опра.

Родителите ѝ са двама тийнейджъри, които не са имали средства да се грижат за нея и не са я желаели, затова я изпращат при баба й Хати, която била толкова бедна, че обличала момичето в дрехи, ушити от чували за картофи. Едва деветгодишна е изнасилена за първи път, което не впечатлило никого от близките ѝ. Амбициите на баба й стигали дотам, че да научи внучката си да чете, преди да тръгне на училище, да я заведе в църковния хор и да я бие с метлата ако не слуша. Междувременно от тялото ѝ се възползвали всички роднини от мъжки пол. В крайна сметка, едва 14-годишна, Опра ражда бебе, което обаче умира малко по-късно. Скоро след това тя бяга от къщи и никога повече не се връща към света на своите кошмари. По същото време печели стипендия в Глендейл и с това започва дълго бягане към славата и властта. Още като гимназистка в Нешвил започва да води радиопредаване. Тогава е най-младата жена пред микрофона и първата афроамериканка. Телевизионният й дебютът е като водеща на новинарска емисия в БалтиморМериленд. През 1984 г. се мести в Чикаго, където получава шанса да води свое шоу, в началото наречено „Опра Уинфри шоу“, а по-късно – за удобство – просто „Опра“. След две години вече има най-високия рейтинг. Съобразява се с традиционните рамки на жанра „токшоу“ – кани хора, които имат някакво страдание, искат да се оплачат или са жертви на нещастен случай, но разчупва телевизионните условности, като опитва да разговаря открито за различни неудобни теми от всекидневието, например сексуалната злоупотреба с деца или дрогирането при възрастните. Постепенно започва да използва програмата за благотворителни цели.

Тя е първата жена в света, която натрупа богатство, измерващо се с милиарди, от водене на тв предавания и продажба на стоки, свързани с този бизнес. Фирмата й се казва „HARPO“ – Опра, написано наопаки. През 90-те организира телевизионен „Читателски клуб“ (Oprah’s Book Club), който веднага става най-влиятелният в САЩ. Много автори представят книгите си при нея, един от последните беше Бил Клинтън с автобиографията „Моят живот“. Клубът става най-важен индикатор за класациите на бестселърите и влияе изключително върху продажбите. Опра се сдобива с огромно влияние върху американските медии. Създава благотворителната организация „Ангелска мрежа“ („The Angel Network“), собственото й списание се казва „О и О у дома“ („O and O at Home“) и излиза в тираж 2,7 млн. екземпляра месечно, телевизията й е „Oxygen“ (Кислород). Президент е на „Harpo Productions„. Опитвала е и като актриса. Дебютира в „Пурпурен цвят“ на Стивън Спилбърг през 1985 г. Номинирана е за два „Оскара“ и „Златен глобус„. Участва в екранизацията на „Цветни хора“ („The Colored People“) от Алис Уокърс, продуцира и играе и във филмовата версия на „Обичан“ („Beloved“) от нобеловата лауреатка Тони Морисън. Инициатор, продуцент и автор е на още десетина тв програми (например, „Опра след шоуто“), на благотворителни организации и акции. Живее в Чикаго, има къщи в Монтесито, щата Калифорния, Мауи, на Хаваите и още четири жилища на различни места по света. Има постоянни проблеми с наднормено тегло, подлага се на жестоки диети, после пак напълнява. Дълги години се спекулира, че е хомосексуална. Миналата година на пазара се появи „Опра: Биография“ („Oprah: A Biography“) на известния биограф Кити Кели. След като проучила 850 интервюта, Кити Кели стига до заключението, че Опра Уинфри, която е сгодена за Стедман Греъм от 1992 г., не се интересува от никого. „Тя е на 56 години и спокойно може да бъде описана като „асексуална“, защото влага цялата си енергия в работата си, в кариерата и в изграждането на империята си, а финансовите възнаграждения са достатъчни, за да я удовлетворят“, казва Кели. „Хората възприемат Уинфри като сърдечна и спонтанна жена или поне такава изглежда тя в шоуто си. Когато обаче камерите не работят, човек може да се сблъска с другата Опра – резервирана, сдържана, леденостудена бизнесдама, чието име се е превърнало в търговска марка“, допълва авторката. Опра Уинфри е отказала да бъде интервюирана за книгата.

 Уинфри е една от най-влиятелните жени в медиите и изобщо в бизнеса. Шоуто й, което е на екран близо 25 години, се е превърнало в машина за печелене на пари. Според оценката на „Форбс“ състоянието й възлиза на 2,7 милиарда долара, което я прави най-богатата жена – предприемач в Америка. На 6 септември 2011 г. беше излъчен последният епизод на „Шоуто на Опра Уинфри“. Тв водещата обяви, че смята да вложи цялата си енергия в новия си проект – собствената си медийна мрежа OWN. Опра позлатява всичко до което се докосне. Нейното публично одобрение превърна Spanx от непозната марка за бельо в компания с продажби на стойност над 356 млн. долара. Достатъчно бе само няколко пъти да спомене устройството за електронно четене на книги Kindle, за да предизвика революция в модерната представа за четенето. Един неин комплимент за хлебопекарна изведе собственика й Лори Кармел от банкрут до оборот от 1 млн. и 200 хил. долара. Клубът за четене на Опра  изстреля романа Анна Каренина на Толстой (написан през 1873 г.) на върха в списъка с бестселърите в Америка. След среща в дома й през 2007 г. кандидат-президентът Барак Обама получава един милион гласове повече. Двете й списания имат повече от 15 млн. читатели, а лицето й е всеки месец на кориците. Шоуто й е най-гледаното в Америка, лицензирано е в 145 държави и има средно около 40 млн. зрители седмично. Благотворителната организация на Опра „Angel Network” успява да събере 50 млн. паунда от създаването си през 1998 г. Тя притежава продуцентска компания, уеб-сайт и радио станция.

Опра беше определена от сп. Life за една от 100-те личности, които промениха света, наред с Исус Христос и Елвис.

Шоуто на Опра Уинфри е като жива хроника на едни от най-паметните моменти в истроията на телевизията. Интервюто й с Майкъл Джексън през 1993 г. привлича пред малкия екран 100 млн. зрители, което го прави най-гледаното в телевизионната история. През 1997 г. Опра осъществява една от мечтите на живота си и пее на сцената заедно с идола си Тина Търнър. През 2004 г. Опра подарява на всеки зрител в залата по един автомобил „Понтиак“ G6 седан, скандирайки „Имате кола!“. Американската тв водеща е най-високо платената жена в Холивуд, спечелила 324 млн. долара от своята медийна империя. 56-годишната Опра печели повече от Бионсе, Лейди Гага и Мадона взети заедно.

Девет урока, които Опра Уинфри е научила и които са променили живота й:

  • Това, от което се опитвате да избягате, винаги ви догонва.
  • Ролите, които играем в живота един на друг, са толкова силни, колкото са доверието и взаимоотношенията между нас .
  • Провалът е показател, че е време да смените посоката.
  • Когато хората ви показват какви са, вярвайте им само първия път.
  • Ако направите избор, който е в противоречие с мнението на всички около вас, светът няма да спре да се върти.
  • Ако се съмнявате, значи отговорът е „не“. Не се движете, не отговаряйте, не прибързвайте.
  • Ако единственото близко до молитва нещо, което ви се случва да кажете, е „благодаря“, то е достатъчно.
  • Най-великото нещо, което можете да направите, е да помогнете на някого да се почувства значим.

За MAG MEDIA

ПР, РЕКЛАМА, ИЗГРАЖДАНЕ НА ЦЯЛОСТЕН ОБЩЕСТВЕН ОБРАЗ, АТРАКТИВНИ РЕШЕНИЯ ЗА ВАШИЯ БИЗНЕС, ВРЪЗКИ С ИНСТИТУЦИИТЕ, МАРКЕТИНГ, УПРАВЛЕНИЕ НА КРИЗИ, ДИЗАЙН И РЕАЛИЗИРАНЕ НА ИНТЕРНЕТ САЙТ, ЛОГО, РЕКЛАМНИ КЛИПОВЕ И МАТЕРИАЛИ, ВСИЧКО ЗА ВАШИТЕ СЪБИТИЯ! ПУБЛИЧНО ГОВОРЕНЕ! Ние сме екип от журналисти, приятели и съмишленици! Решихме да се съберем и заедно да случваме добрите практики! Проектите, по които работим, приемаме за наши каузи. Обединява ни идеята да видим България просперираща, спокойна и красива! Ако и Вие искате това - присъединете се към нас! Бъдете наши партньори и приятели!

Вашият коментар